Składniki
Ciasto kruche według własnego przepisu (33x23)
Nadzienie
900 g pigwy (po obraniu)
100 ml wody
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru z wanilią
1 łyżka masła
350 ml wody
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Obrane pigwy pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać wodę (100 ml) dodać masło i podgrzać. Wsypać pokrojone pigwy, cukry i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu. Gdy pigwa będzie miękka wlać rozmieszane w 350 ml wody budynie i ponownie zagotować.Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia.
Na blachę z ciastem,wylać nadzienie i na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 175 stopni i piec 45 minut.
Zimne ciasto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego😍
Przepis 👇
Komentarze
Prześlij komentarz