Francuskie makaroniki słodkie ciastko przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów.
Dosyć wymagające ciasteczka ,ale czego się nie robi żeby kawka lepiej smakowała 😋
Dosyć wymagające ciasteczka ,ale czego się nie robi żeby kawka lepiej smakowała 😋
Makaroniki
Składniki
100g mielonych migdałów
100g cukru pudru
100g cukru kryształu
90g białek (3białka) - temp.pokojowa
Wykonanie
Najpierw zmieszajcie przesiane migdały z cukrem pudrem. To też czas, kiedy możecie dodać barwnika w proszku. Jeżeli macie barwnik w żelu, poczekajcie z jego dodaniem do momentu połączenia wszystkich składników.
Następnie ubijcie białka z cukrem – to najtrudniejsza część. Początkowo ubijajcie białka, na jak najwyższych obrotach miksera. Musisz uzyskać pianę o miękkich czubkach, to znaczy, że wyciągając mieszadło zostanie wam sopelek z piany (ciągnący się i opadający). Gdy już osiągniecie taki stan, zmniejszcie obroty miksera i stopniowo dodawajcie cukier. To ważne byście ubili białka na sztywną i błyszczącą pianę.
Jeśli ubijecie pianę zbyt słabo Wasze makaroniki w trakcie wyciskania będą się rozpływały, będą niekształtne i płaskie. Nie będziecie już w stanie „uratować” przygotowanej masy i całą prace, będzie trzeba zaczynać od nowa. Jeśli zaś białka ubijecie zbyt mocno, mogą pękać w trakcie pieczenia i ciężko będzie Wam uzyskać okrągły kształt. Tutaj jednak nie wszystko stracone, jeśli podczas wyciskania widzicie, że masa jest zbyt sztywna, odstaw ją w rękawie cukierniczym na bok, na jakiś czas. Piana trochę opadnie i uzyskacie idealną masę.
Do ubitej piany dodajcie przygotowane migdały z cukrem pudrem. Najlepiej użyjcie silikonowej łopatki i zagarniajcie masę od zewnątrz do wewnątrz. Krótko, ale energicznie.
Od razu włóżcie przygotowaną masę do rękawa cukierniczego. Wyciskajcie makaroniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzymacie rękaw pionowo, będzie Wam łatwiej. Otwór rękawa do wyciskania nie może być zbyt mały. Wyciśnięte przez Was kółko musi być w miarę gładkie. Jeśli zrobi się na nim czubek nie martwcie się, opadnie. Jeżeli nie, uderzcie ostrożnie blachą od dołu (na przykład o kanapę, makaroniki lekko się rozleją) lub nawilżcie nóż i lekko dociśnijcie wystające rogi.
Odstawcie makaroniki na bok do wyschnięcia na około 40 min.Powinna się utworzyć na nich cienka skorupka zanim włożycie je do piekarnika. Gdy delikatnie dotkniecie palcem makaronik nie powinien się lepić.
Pieczcie je w nagrzanym piekarniku 12-15 minut w temperaturze 150˚C / 130˚C w przypadku termoobiegu. Pamiętajcie, że im większe makaroniki, tym dłuższy będzie czas pieczenia. Jeśli widzicie, że makaroniki brązowieją na brzegach zmniejszcie temperaturę, połóżcie na nie papier do pieczenia i wydłużcie czas pieczenia. Zbyt duża temperatura sprawia również, że makaroniki pękają. Podczas pieczenia zauważycie, że robi się wokół nich charakterystyczna „falbanka”, po około 10 minutach dotknijcie lekko makaronik i sprawdźcie czy góra makaronika jest połączona ze spodem. Jeśli nie dajcie mu jeszcze kilka minut, i sprawdźcie ponownie.
Makaroniki wyjmujemy z piekarnika. Papier wraz z ciasteczkami zdejmijcie z gorącej blachy (dzięki temu szybciej ostygną). Poczekajcie chwilę zanim je będziecie ostatecznie ściągać. Makaroniki muszą ostygnąć, gdyż próba zdjęcia ich ciepłych może się skończyć tym, że górna część zostanie Wam w ręku a dolna wciąż na papierze. Wystudzone najłatwiej zdjąć nożem lub po prostu delikatnie odkleić. Przełóżcie je nadzieniem.
Nadzienie
- śmietanka UHT 30% – 200 ml
- czekolada deserowa – 100 g
- czekolada mleczna – 100 g
- masło – 20 g
- miód – 20 g
- konfitura truskawkowa – 1 słoiczek
Wykonanie
Śmietankę zagotowujemy z miodem. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut aż do zredukowania śmietanki. Wsypujemy obie pokruszone czekolady, mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści, dajemy masło. Łączymy całość. Odstawiamy do wystudzenia.
Na patelnię przekładamy konfiturę. Smażymy przez kilka minut do momentu odparowania. W razie potrzeby konfiturę blendujemy. Przelewamy do miski i studzimy.
Smacznego 😍
Przepis 👇
Komentarze
Prześlij komentarz