Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki z serem

Każdy z nas lubi małe co nieco.😍
 A jak zrobimy jeszcze samemu to dopiero pyszności 😋
Co powiecie na rogaliki z serem? Lub z innym dodatkiem?

Dzisiaj chciałam się z wami podzielić super przepisem na przepyszne rogaliki.😍

Rogaliki 


Składniki:
560 g mąki pszennej tortowej
200 ml mleka
75 g cukru
80 g masła
0,5 łyżeczki soli
2 jajka

Składniki na masę serową:
400 g twarogu (ja użyłam półtłustego) nie mielonego
2 żółtka
opakowanie cukru waniliowego
3-4 łyżki drobnego cukru do wypieków

Składniki na rozczyn ze świeżych drożdży:
30 g świeżych drożdży
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
150 ml ciepłego mleka

Dodatkowo do posmarowania rogalików jajko i łyżka mleka.

Zacznijmy od rozczynu.
Do miseczki wlałam 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka.
Wkruszyłam świeże drożdże.
Dodałam cukier, wymieszałam aż drożdże się rozpuściły.
Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 30 minut.

 Masa serowa
W miseczce roztarłam widelcem biały ser.
Wbiłam żółtka i wsypałam cukier.
Wymieszałam.

 Ciasto.
Najpierw suche składniki.
Do dużej misy przesiałam mąkę.
Wsypałam cukier i sól.
Wymieszałam.

Wlałam rozczyn z drożdży.

Wbiłam jaja i wlałam mleko.

Na koniec wlałam rozpuszczone masło.

Wyrabiałam ciasto do momentu aż było elastyczne i miękkie.
Uformowałam z niego kulę, przykryłam ściereczką i odstawiłam
na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Krótko je jeszcze zagniotłam i podzieliłam na cztery części.

Każdą część rozwałkowałam i wycinałam z ciasta prostokąty o wymiarach
około 18 na 35 cm.
Następnie radełkiem lub nożem wycinałam naprzemiennie trójkąty.

U podstawy każdego trójkąta nakładałam po około łyżeczki masy serowej.

Zwijałam zaczynając od szerszej części.
Można posmarować lekko koniec trójkąta roztrzepanym jajkiem.
Ciasto łatwo się wtedy zlepi.

Rogaliki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Układałam je w sporych odstępach, żeby nie zlepiły się podczas pieczenia gdy urosną.
Przykryłam je ściereczką i pozwoliłam rosnąć jeszcze przez około 20 minut.
Przed samym pieczeniem posmarowałam każdy rogalik roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Włożyłam je do rozgrzanego piekarnika i piekłam w temp.190 stopni przez około 15 minut.

Smacznego 😍

Przepis pochodzi ze strony 👇

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...