Cebulowe bułeczki 😍
Składniki
mąka pszenna 450 g
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
jajko 1 szt.
suszonych drożdży 5 g
letniego mleka 250 ml
białko (wierzch) 1 szt.
cebule 2 szt.
masła klarowanego 1 łyżeczka
ziaren słonecznika 50 g
ziaren słonecznika (wierzch)2
łyżeczki
Wykonanie
1. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, studzimy. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól, ziarna słonecznika. Dodajemy podsmażoną cebulę, jajko i oliwę. Stopniowo wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.
3. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki.
4. Uformowane bułeczki zostawiamy pod przykryciem na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy słonecznikiem.
5. Bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni, pieczemy metodą góra-dół przez ok.15-20 min.
Smacznego 😍
Przepis 👇
Komentarze
Prześlij komentarz