SKŁADNIKI
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 płaskie łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała torebka cukru waniliowego
25 dag masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany
Masa serowa:
1,5 kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka
ok 2 szklanki cukru
25 dag masła
1 cukier waniliowy
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
8 jajek ( oddzielnie żółtka)
WYKONANIE:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem.
Łączymy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny
Przygotowanie masy serowej:
Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu.
Wsypujemy budyń, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy.
Można dodać rodzynki, jeśli lubimy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta ścieramy na spód.
Na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy w 180 stopniach C ok 1, 5 godziny.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie.
Smacznego 😍
Przepis 👇
Komentarze
Prześlij komentarz