Lubicie bezy?
Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy z białek jaj kurzych i cukru upieczonej w niskiej temperaturze,z bitą śmietaną i owocami smakuje obłędnie 😍😍😍😍
Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy z białek jaj kurzych i cukru upieczonej w niskiej temperaturze,z bitą śmietaną i owocami smakuje obłędnie 😍😍😍😍
Mini Bezy
Składniki
5 białek
szczypta soli
350 g cukru
1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
optymalnie sok z cytryny
Dodatkowo
owoce według uznania
Wykonanie
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, po łyżce dodajemy do nich cukier cały czas ubijając. Gdy masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia (mogą być potrzebne 2 blachy) i wykładamy masę formując bezy.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu temperaturę zmniejszamy do 100 stopni. Bezy suszymy ok. godziny. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone pokrywamy śmietaną i dekorujemy świeżymi owocami.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz