Szarlotka z kremem cytrynowym 馃槏馃槏馃槏
Sk艂adniki
2 kg jab艂ek (ja wybra艂am renety )
1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny
1 galaretka cytrynowa
Ciasto kruche
3 szklanki m膮ki pszennej
1 szklanka m膮ki krupczatki
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
250 g mas艂a
3 偶贸艂tka
2 jajka
2 艂y偶ki 艣mietany
2 艂y偶ki kakao
Krem cytrynowy
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu 艣mietankowego
200 g 艣mietanki krem贸wki + 1 艣mietanka fix
Wykonanie
Jab艂ka obra膰,pokroi膰 w kostk臋 i ze sma偶y膰 gdy b臋d膮 rozgotowane doda膰 galaretk臋 i sk贸rk臋-wystudzi膰.
Ciasto Kruche
M膮k臋 pszenn膮,m膮k臋 krupczatk臋 ,proszek do pieczenia po艂膮czy膰 ze sob膮 i przesia膰 na stolnice.
Nast臋pnie doda膰 mas艂o i po艂膮czy膰 dobrze z m膮k膮.
Kolejny krok to cukier,w m膮ce zrobi膰 do艂ek i doda膰 wcze艣niej rozpite i roztrzepane jajka i 艣mietan臋.Zagnie艣膰 ciasto i podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 po艂贸wk臋 rozdzieli膰 na dwie formy 21x25cm.
Formy wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.
Do drugiej cz臋艣ci ciasta doda膰 kakao i dobrze po艂膮czy膰 -w艂o偶y膰 do zamra偶alki .
Po艂ow臋 jab艂ek wy艂o偶y膰 na jedno z jasnych ciast i nie wyk艂adajmy od razu na dwie formy poniewa偶 dwa ciast nie zmieszcz膮 si臋 do piekarnika-poczeka膰 jak upieczemy pierwsz膮 szarlotk臋.
Gdy jab艂ka s膮 ju偶 w formie 艣cieramy kakaowe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (g贸ra,d贸艂) pieczemy najpierw 15 min sam d贸艂 a nast臋pnie 40 min d贸艂 i g贸r臋.
To samo robimy z drug膮 szarlotk膮.
Wystudzi膰 i wyj膮膰 z formy usuwaj膮c papier do pieczenia.
Krem cytrynowy
Galaretk臋 rozpu艣ci膰 w 1/2 szklanki gor膮cej wody.Wla膰 mleko do garnka odlewaj膮c troch臋 na rozpuszczenie budyniu-ugotowa膰 budy艅.
艢ci膮gn膮膰 z ognia i do gotowego ciep艂ego budyniu doda膰 ma艂ym strumieniem galaretk臋-miesza膰 na jednolit膮 mas臋.-OSTUDZI膯
Dobrze sch艂odzon膮 krem贸wk臋 ubijamy i miksuj膮c dodawa膰 j膮 do budyniu.
Krem wy艂o偶y膰 na pierwsz膮 szarlotk臋 i ostro偶nie na艂o偶y膰 drug膮 (musimy poprosi膰 o pomoc kogo艣 z domownik贸w).Lekko docisn膮膰 i wstawi膰 do lod贸wki do st臋偶enia.
Smacznego 馃槏
Komentarze
Prze艣lij komentarz