Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 馃槏馃槏馃槏


Sk艂adniki
2 kg jab艂ek (ja wybra艂am renety )
1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny 
1 galaretka cytrynowa
Ciasto kruche
3 szklanki m膮ki pszennej
1 szklanka m膮ki krupczatki
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru 
250 g mas艂a
3 偶贸艂tka
2 jajka
2 艂y偶ki 艣mietany 
2 艂y偶ki kakao 
Krem cytrynowy 
1 galaretka cytrynowa 
1/2 szklanki wody 
1 1/2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu 艣mietankowego 
200 g 艣mietanki krem贸wki + 1 艣mietanka fix
Wykonanie
Jab艂ka obra膰,pokroi膰 w kostk臋 i ze sma偶y膰 gdy b臋d膮 rozgotowane doda膰 galaretk臋 i sk贸rk臋-wystudzi膰.
Ciasto Kruche 
M膮k臋 pszenn膮,m膮k臋 krupczatk臋 ,proszek do pieczenia po艂膮czy膰 ze sob膮 i przesia膰 na stolnice.
Nast臋pnie doda膰 mas艂o i po艂膮czy膰 dobrze z m膮k膮.
Kolejny krok to cukier,w m膮ce zrobi膰 do艂ek i doda膰 wcze艣niej rozpite i roztrzepane jajka i 艣mietan臋.Zagnie艣膰 ciasto i podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 po艂贸wk臋 rozdzieli膰 na dwie formy 21x25cm.
Formy wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia.
Do drugiej cz臋艣ci ciasta doda膰 kakao i dobrze po艂膮czy膰 -w艂o偶y膰 do zamra偶alki .
Po艂ow臋 jab艂ek wy艂o偶y膰 na jedno z jasnych ciast i nie wyk艂adajmy od razu na dwie formy poniewa偶 dwa ciast nie zmieszcz膮 si臋 do piekarnika-poczeka膰 jak upieczemy pierwsz膮 szarlotk臋.
Gdy jab艂ka s膮 ju偶 w formie 艣cieramy kakaowe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (g贸ra,d贸艂) pieczemy najpierw 15 min sam d贸艂 a nast臋pnie 40 min d贸艂 i g贸r臋.
To samo robimy z drug膮 szarlotk膮.
Wystudzi膰 i wyj膮膰 z formy usuwaj膮c papier do pieczenia.
Krem cytrynowy 
Galaretk臋 rozpu艣ci膰 w 1/2 szklanki gor膮cej wody.Wla膰 mleko do garnka odlewaj膮c troch臋 na rozpuszczenie budyniu-ugotowa膰 budy艅.
艢ci膮gn膮膰 z ognia i do gotowego ciep艂ego budyniu doda膰 ma艂ym strumieniem galaretk臋-miesza膰 na jednolit膮 mas臋.-OSTUDZI膯 
Dobrze sch艂odzon膮 krem贸wk臋 ubijamy i miksuj膮c dodawa膰 j膮 do budyniu.
Krem wy艂o偶y膰 na pierwsz膮 szarlotk臋 i ostro偶nie na艂o偶y膰 drug膮 (musimy poprosi膰 o pomoc kogo艣 z domownik贸w).Lekko docisn膮膰 i wstawi膰 do lod贸wki do st臋偶enia.

Smacznego 馃槏

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 馃槉 Hit ubieg艂ego lata w moim domu. 馃槏 W tym roku nie mog艂o by膰 inaczej i to pyszne Ciasto z malinami zn贸w zago艣ci艂o.馃構 Pierwotnie ciasto robi si臋 na kruchym cie艣cie w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach. 馃槏馃槏馃槏 Malinowa Chmurka Sk艂adniki (25x36) Beza 4 bia艂ka (艣wie偶e,prosto z lod贸wki) 1 szkl. cukru kryszta艂 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej  p艂atki migda艂owe  Wykonanie Bia艂ka ubi膰,doda膰 cukier i dobrze miksowa膰 a偶 masa b臋dzie l艣ni膮ca na sam koniec doda膰 m膮k臋. Wy艂o偶y膰 na przygotowan膮 wcze艣niej blach臋 z papierem do pieczenia-wy艂o偶y膰 mas臋 posypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na pocz膮tek rozgrza膰 do 180 stopni a gdy w艂o偶ymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotow膮 bez臋 ostro偶nie oddzieli膰 od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 艂y偶ki m膮ki 1/2 szkl.cukru 1 艂y偶ka oleju 1 艂y偶eczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Sk艂adniki 4 偶贸艂tka 200 g margaryny /mas艂o ro艣linne  100 g cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia  2 szkl.m膮ki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto.Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 cz臋艣膰 piec przez ok.20 min w 200 C (g贸ra-d贸艂) (a偶 b臋dzie z艂oty kolor). Drug膮 cz臋艣膰 ciasta smarujemy powid艂ami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch k艂adziemy ubit膮 pian臋 z 4 bia艂ek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec mo偶emy posypa膰 migda艂ami lub wi贸rkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (g贸ra-d贸艂)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (post臋puj wg instrukcji na opakowaniu) Powid艂a 艣liwkowe orzechy,rodzynki  migda艂y lub wi贸rka kokosowe  Z艂o偶enie  Na upieczon膮 pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta wyk艂adamy mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie uk艂adamy ciasto z powid艂ami i bez膮. Ch艂odzimy w lod贸wce najlepiej ca艂膮 noc. Smacznego 馃槏 ...