Rogale Świętomarcińskie
Składniki
Ciasto
1 kg mąki
5 dag drożdży (pół kostki)
1 szkl. mleka
6 jajek
2 łyżki cukru
1/2 kostki roztopionego masła
Nadzienie
10 dag białego maku sparzonego mlekiem
10 dag orzechów sparzonych mlekiem
10 dag migdałów sparzonego mlekiem
1 1/2 cukru pudru
laska wanilii
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
3-4 biszkopty podłużne,pokruszyć na okruszki
Dekoracja
lukier (cytryna+cukier puder)
grubo posiekane orzechy /skórka z pomarańczy
Wykonanie
Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy roztopione i przestudzone masło.Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka.Do jajek dodajemy porcjami mąkę wciąż ubijając,następnie wlewamy pozostałe mleko i rozpuszczone drożdże,wyrabiamy do momentu aż pojawią się pęcherze powietrza-odstawiamy do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu).
Sparzony w mleku mak,migdały,orzechy odsączamy i mielimy,dodajemy miąższ z laski wanilii,cukier puder,biszkopty,skórkę z pomarańczy (drobno pokrojona) i śmietanę.
Ucieramy na gładką masę.
Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy,dzielimy na trójkąty i na każdym nakładamy troszkę farszu,zwijamy w rogale.
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (30 min)
Gdy rogale wyrosną posmarować jajkiem.
Piec w 180 stopniach aż się zrumienią.
Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem i udekorować orzechami.
Smacznego 😍😍😍
Komentarze
Prześlij komentarz