Pani Walewska
Składniki
4 żółtka
200 g margaryny /masło roślinne
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl.mąki pszennej tortowej
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.
Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor).
Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami.
Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo)
Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi.
Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)
Dodatkowo
Krem do karpatki (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu)
Powidła śliwkowe
orzechy,rodzynki
migdały lub wiórka kokosowe
Złożenie
Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową.
Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą.
Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz