Rogaliki
Składniki
430 g maka
60 g cukier
150 ml mleka
70 g margaryny
2 jajka
30 g drożdży
Dodatkowo
Marmolada,jabłka,nutella
lub swój ulubiony dżem
Wykonanie
Rozczyn:ciepłe mleko + 120 g mąki (odjęte od mąki podanej w przepisie) + 2 łyżki cukru + drożdże
Wszystko dobrze połączyć -odczekać 15 min aż wyrośnie rozczyn.
Miedzy czasie rozpuścić margarynę.
Jajka utrzeć z cukrem -Mikserem.
Gdy rozczyn wyrośnie połączyć z pozostałą mąką i jajkami.
Na sam koniec gdy ciasto będzie wyrobione dodać margarynę,dobrze połączyć.
Gdy Ciasto będzie dobrze wyrobione odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
Gdy po 30 min ciasto wyrośnie przełożyć go na stolnice (podsypać mąką) i wyrobić.Podzielić na dwie,trzy części-rozwałkować na kształt koła-podzielić na trójkąty.
Na każdy trójkąt nakładać po łyżce swojego ulubionego nadzienia.
Zawinąć rogale.
Odstawić gotowe rogale na 15 min do wyrośnięcia przed pieczeniem.
Posmarować jajkiem po wyrośnięciu przed włożeniem do piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 C.Piec przez ok 15-20 min,na złoty kolor.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz