Przejdź do głównej zawartości

Faworki,Oponki,Pączki,Pączki Wiedeńskie,Pączki na serku homogenizowanym

Faworki
Składniki 
1 1/2 szklanki mąki 
5 żółtek 
2 łyżki kwaśnej śmietany 
1 łyżeczka cukru
Sok z cytryny lub 1-2 łyżki spirytusu 
Smalec lub olej do smażenia 
Wykonanie
Zagnieść ciasto (mąka,żółtka,śmietana,cukier).
Ma być twarde jak na pierogi.
Gotowe ciasto odstawić na 1-2 godz.do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i postępować jak z ciastem francuskim.
Wałkować 4 razy
1.Rozwałkuj ciasto na prostokąt
2.Złóż ciasto na 3
3.Rozwałkuj 
4.Postępuj tak przez 4 razy 

Po wykonaniu 4-krotnego wałkowania,ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać faworki.

Oponki
Składniki
1 kg sera białego
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki octu lub spirytusu
2 łyżeczki sody
6 łyżek śmietany
2 łyżki smalcu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drożdży rozpuszczone w 1 łyżeczce cukru
Wykonanie
Ser pokruszyć i połączyć ze wszystkimi składnikami.
Zagnieść ciasto,rozwałkować nie za cienko i
 (za pomocą szklanki i kieliszka )
formować oponki.
Smażyć na smalcu.

Pączki
Składniki
1/2 kg mąki
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
4 jajka
4 żółtka
100 g cukru
120 g masła lub margaryny
kieliszek spirytusu
Wykonanie
Rozczyn:2 łyżki mąki + ciepłe mleko + 1 łyżka cukru + drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem (mikserem).
Połączyć z rozczynem i pozostałą mąką-zagnieść.
Do wyrobionego ciasta wlać tłuszcz.
Wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.
Odstawić na ok 1 godz.
Następnie formować pączki (ostawić na 15 min)
Smażyć na smalcu.
Faszerować po usmażeniu ciepłe.
Rada
Aby tłuszcz się nie palił wrzuć kawałek ziemniaka.

Pączki Wiedeńskie 
Składniki
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
5 jajek
szczypta soli
Dodatkowo
cukier puder
sok z cytryny
Wykonanie
mleko + woda + masło - zagotować.
Dodać mąkę i energicznie wymieszać aż ciasto będzie odchodzić od ścianek.
Po ostygnięciu dodawać jajka-miksować.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką.
Za pomocą worka robić gniazdka.
Rada
Najlepiej zrobić sobie troszkę kwadratów z papieru do pieczenia i na tych kwadratach wyciskać ciasto (robić gniazdka).
Kłaść na rozgrzany olej wraz z papierem ciastem na olej.
Po chwili ostrożnie ściągnąć papier.
Gdy gniazdka będą miały złoty kolor wyciągnij je i wyłóż je na papier.
Zimne udekoruj lukrem.

Pączki na serku homogenizowanym 
Składniki
300 g serka waniliowego homogenizowanego
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
olej do smażenia
Wykonanie
Serek + jajka - dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszaj na jednolitą masę .
W głębokiej patelni rozgrzej olej .
Natłuszczoną łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej.
Smaż około 2-3 min,aż pączki nabiorą złotobrązowego koloru.
Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku,a następnie obtocz w cukrze.
Smacznego 😍


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...