Faworki
Składniki
1 1/2 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru
Sok z cytryny lub 1-2 łyżki spirytusu
Smalec lub olej do smażenia
Wykonanie
Zagnieść ciasto (mąka,żółtka,śmietana,cukier).
Ma być twarde jak na pierogi.
Gotowe ciasto odstawić na 1-2 godz.do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i postępować jak z ciastem francuskim.
Wałkować 4 razy
1.Rozwałkuj ciasto na prostokąt
2.Złóż ciasto na 3
3.Rozwałkuj
4.Postępuj tak przez 4 razy
Po wykonaniu 4-krotnego wałkowania,ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać faworki.
Oponki
Składniki
1 kg sera białego
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki octu lub spirytusu
2 łyżeczki sody
6 łyżek śmietany
2 łyżki smalcu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drożdży rozpuszczone w 1 łyżeczce cukru
Wykonanie
Ser pokruszyć i połączyć ze wszystkimi składnikami.
Zagnieść ciasto,rozwałkować nie za cienko i
(za pomocą szklanki i kieliszka )
formować oponki.
Smażyć na smalcu.
Pączki
Składniki
1/2 kg mąki
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
4 jajka
4 żółtka
100 g cukru
120 g masła lub margaryny
kieliszek spirytusu
Wykonanie
Rozczyn:2 łyżki mąki + ciepłe mleko + 1 łyżka cukru + drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem (mikserem).
Połączyć z rozczynem i pozostałą mąką-zagnieść.
Do wyrobionego ciasta wlać tłuszcz.
Wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki.
Odstawić na ok 1 godz.
Następnie formować pączki (ostawić na 15 min)
Smażyć na smalcu.
Faszerować po usmażeniu ciepłe.
Rada
Aby tłuszcz się nie palił wrzuć kawałek ziemniaka.
Pączki Wiedeńskie
Składniki
125 ml mleka
125 ml wody
100 g masła
5 jajek
szczypta soli
Dodatkowo
cukier puder
sok z cytryny
Wykonanie
mleko + woda + masło - zagotować.
Dodać mąkę i energicznie wymieszać aż ciasto będzie odchodzić od ścianek.
Po ostygnięciu dodawać jajka-miksować.
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką.
Za pomocą worka robić gniazdka.
Rada
Najlepiej zrobić sobie troszkę kwadratów z papieru do pieczenia i na tych kwadratach wyciskać ciasto (robić gniazdka).
Kłaść na rozgrzany olej wraz z papierem ciastem na olej.
Po chwili ostrożnie ściągnąć papier.
Gdy gniazdka będą miały złoty kolor wyciągnij je i wyłóż je na papier.
Zimne udekoruj lukrem.
Pączki na serku homogenizowanym
Składniki
300 g serka waniliowego homogenizowanego
3 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
olej do smażenia
Wykonanie
Serek + jajka - dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia - wymieszaj na jednolitą masę .
W głębokiej patelni rozgrzej olej .
Natłuszczoną łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej.
Smaż około 2-3 min,aż pączki nabiorą złotobrązowego koloru.
Usmażone pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku,a następnie obtocz w cukrze.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz