Przejdź do głównej zawartości

Rurki,orzeszki ;)

Co raz Bliżej święta 😍😍😍
A jak święta to pyszne Ciasta i ciasteczka .
Dziś chciałam Wam zaproponować :
1.Rureczki
2.Orzeszki
Także do Dzieła


Rurki
1/2 kg mąki
1 margaryna 
4 żółtka
1 szkl. śmietany 
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę,połączyć z margaryną.Gdy mąka i margaryna połączy się zrobić dołek wlać śmietanę i żółtka.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok.2godz.
Gdy Ciasto wyjmiemy z lodówki,podzielić na mniejsze części i rozwałkować (dosyć cienko).
Gdy ciasto rozwałkujemy wyciąć paski o szerokości 3-4cm.
Paski naklejać na formy 👇
Na wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w 180 C aż będą złote.
Krem do rurek
Gotowa masa do karpatki.


Orzeszki 
Składniki :
1/2 kg mąki
1,5 łyżeczki sody
1 szklanka śmietany 
1 kostka margaryny 
4 żółtka
1/2 szklanki cukru kryształ 
3 łyżki octu
Wykonanie :
Mąkę z sodą przesiać na stolnicę.Dodać margarynę -połączyć z mąką.
Gdy mąka będzie dobrze połączona z margaryną dodać cukier,żółtka,śmietana,ocet.
Gdy ciasto będzie gotowe formować kuleczki i wkładać do rozgrzanej formy 👇
Masa do orzeszków 
1 kostka margaryny + 15 dkg cukru ciągle miksując dodać po jednej łyżeczce wrzącego mleka 
(1/2 szkl. mleka).
Na koniec dodać kawę-nie rozpuszczalną.(1-1,5 łyżeczka)
Można również dodać sparzone gorącym mlekiem orzechy.

Smacznego 😍

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...