Jamajka ;)
Hej,hej;)
Jak tam po Tłustym czwartku?Pewnie wszyscy najedzeni pysznymi pączkami 😊i na weekend pewnie nic nie szykujecie?
Ja postanowiłam zrobić małe co nie co.😉
Jamajka,trochę lata w tą zimową pogodę się przyda nawet w formie pysznego ciasta.
Wrzucam przepis może ktoś skorzysta 😋
Składniki:
Biszkopt:
Taki jak na dół ;)
Masa mascarpone:
Forma:25x35cm
Wykonanie:
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek ubić ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy cukier miksujemy.Następnie żółtka na koniec mieszamy ze zmieszaną mąką drewnianą łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 min.
Po upieczeniu nie wyrzucać papieru na którym piekliśmy biszkopt ponieważ przyda się gdyż najlepiej to ciasto zrobić w formie.
Biszkopt dzielimy na 2 części, ponczujemy następnie smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuścić w 4szkl.wody.
Z jednej cytryny wycisnąć sok którym smarujemy banany przekrojone wzdłuż na pół i układamy na cieście,następnie na banany wykładamy gęstą galaretkę.Czekamy aż dobrze stężeje w lodówce.
Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę lub śmietan fix.Do gotowej śmietany dodajemy czekoladę i kładziemy na galaretkę.
Na śmietanę kładziemy drugi blat biszkoptu i ponczujemy.
Na biszkopt kładziemy mascarpone zmiksowane ze śmietaną i cukrem na wierzch posypujemy gorzką czekoladą .
Hej,hej;)
Jak tam po Tłustym czwartku?Pewnie wszyscy najedzeni pysznymi pączkami 😊i na weekend pewnie nic nie szykujecie?
Ja postanowiłam zrobić małe co nie co.😉
Jamajka,trochę lata w tą zimową pogodę się przyda nawet w formie pysznego ciasta.
Wrzucam przepis może ktoś skorzysta 😋
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- szczypta soli do białek
- 1 szkl.mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl.cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- 7 łyżek zimnej przegotowanej wody
- cukier do smaku
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego tak aby pokrył biszkopt
- 7 bananów srednich
- sok z cytryny
- 3 galaretki cytrynowe
- 0,4l.śmietany 30%
- cukier puder
- czekolada gorzka drobno pokrojona
- żelatyna lub śmietan fix
Taki jak na dół ;)
Masa mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 150 g śmietany 30%
- cukier puder do smaku
Forma:25x35cm
Wykonanie:
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek ubić ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy cukier miksujemy.Następnie żółtka na koniec mieszamy ze zmieszaną mąką drewnianą łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 min.
Po upieczeniu nie wyrzucać papieru na którym piekliśmy biszkopt ponieważ przyda się gdyż najlepiej to ciasto zrobić w formie.
Biszkopt dzielimy na 2 części, ponczujemy następnie smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuścić w 4szkl.wody.
Z jednej cytryny wycisnąć sok którym smarujemy banany przekrojone wzdłuż na pół i układamy na cieście,następnie na banany wykładamy gęstą galaretkę.Czekamy aż dobrze stężeje w lodówce.
Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę lub śmietan fix.Do gotowej śmietany dodajemy czekoladę i kładziemy na galaretkę.
Na śmietanę kładziemy drugi blat biszkoptu i ponczujemy.
Na biszkopt kładziemy mascarpone zmiksowane ze śmietaną i cukrem na wierzch posypujemy gorzką czekoladą .
Smacznego 😊😊
Komentarze
Prześlij komentarz