Przejdź do głównej zawartości

Jedziemy na Jamajkę ;)

Jamajka ;)
Hej,hej;)
Jak tam po Tłustym czwartku?Pewnie wszyscy najedzeni pysznymi pączkami 😊i na weekend pewnie nic nie szykujecie?
Ja postanowiłam zrobić małe co nie co.😉
Jamajka,trochę lata w tą zimową pogodę się przyda nawet w formie pysznego ciasta.
Wrzucam przepis może ktoś skorzysta 😋

Składniki:
Biszkopt:

  • 7 jajek
  • szczypta soli do białek
  • 1 szkl.mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 budyń czekoladowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Poncz na spód:

  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 7 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • cukier do smaku 
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego tak aby pokrył biszkopt 
Dodatkowo:

  • 7 bananów srednich
  • sok z cytryny 
  • 3 galaretki cytrynowe 
Masa śmietanowa:

  • 0,4l.śmietany 30%
  • cukier puder
  • czekolada gorzka drobno pokrojona 
  • żelatyna lub śmietan fix 
Poncz na wierzch:
Taki jak na dół ;)

Masa mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g śmietany 30% 
  • cukier puder do smaku 
Na wierzch posypać startą czekoladą ;)

Forma:25x35cm
Wykonanie:
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek ubić ze szczyptą soli na sztywno.Dodajemy cukier miksujemy.Następnie żółtka na koniec mieszamy ze zmieszaną mąką drewnianą łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 min.
Po upieczeniu nie wyrzucać papieru na którym piekliśmy biszkopt ponieważ przyda się gdyż najlepiej to ciasto zrobić w formie.
Biszkopt dzielimy na 2 części, ponczujemy następnie smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuścić w 4szkl.wody.
Z jednej cytryny wycisnąć sok którym smarujemy banany przekrojone wzdłuż na pół i układamy na cieście,następnie na banany wykładamy gęstą galaretkę.Czekamy aż dobrze stężeje w lodówce.
Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy cukier puder i żelatynę lub śmietan fix.Do gotowej śmietany dodajemy czekoladę i kładziemy na galaretkę.
Na śmietanę kładziemy drugi blat biszkoptu i ponczujemy.
Na biszkopt kładziemy mascarpone zmiksowane ze śmietaną i cukrem na wierzch posypujemy gorzką czekoladą .
Smacznego 😊😊

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...