Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z galaretką ;)

Hej,hej ;)
Jaką słodkość szykujecie na weekend?
Ja już gotowa ;)
Ciastko z galaretką wydaje się banalne ale jak dodamy do niego jeszcze parę innych składników będzie obłędne :)
Moja propozycja na weekend ;)
Ciasto jest przepyszne :*
Składniki
Biszkopt :
5 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
2 łyżki olej
Warstwa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe (może być inna np.cytrynowa)ale gdy chcemy użyć wiśniową lub truskawkową zmieńmy owoc :)
800ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
Masa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
500ml śmietany 30%
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki mleka
Poncz:
100ml syropu z brzoskwiń
20ml wody
Polewa:
100g mlecznej czekolady
4 łyżki śmietany 30% lub mleka 
1 łyżka masła
Wykonanie:
Biszkopt 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
Masa czekoladowa:
Śmietanę ubić na sztywno,dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali lub zanurzyć w gorącej wodzie i mieszać aż żelatyna się rozpuści) . Całość dokładnie wymieszać.
Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę lub mleko, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem,  wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...