Hej,hej ;)
Jaką słodkość szykujecie na weekend?
Ja już gotowa ;)
Ciastko z galaretką wydaje się banalne ale jak dodamy do niego jeszcze parę innych składników będzie obłędne :)
Moja propozycja na weekend ;)
Ciasto jest przepyszne :*
Jaką słodkość szykujecie na weekend?
Ja już gotowa ;)
Ciastko z galaretką wydaje się banalne ale jak dodamy do niego jeszcze parę innych składników będzie obłędne :)
Moja propozycja na weekend ;)
Ciasto jest przepyszne :*
Składniki
Biszkopt
:
5 jajka
1/2
szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
szczypta
soli
2 łyżki olej
Warstwa
brzoskwiniowa:
1
puszka brzoskwiń
2
galaretki brzoskwiniowe (może być inna np.cytrynowa)ale gdy chcemy użyć wiśniową lub truskawkową zmieńmy owoc :)
800ml
wrzątku
1
łyżeczka żelatyny
Masa
czekoladowa:
100g
mlecznej czekolady
500ml
śmietany 30%
1
łyżeczka żelatyny
4
łyżki mleka
Poncz:
100ml
syropu z brzoskwiń
20ml
wody
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
4
łyżki śmietany 30% lub mleka
1
łyżka masła
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
Warstwa brzoskwiniowa:
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
Masa czekoladowa:
Śmietanę ubić na sztywno,dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali lub zanurzyć w gorącej wodzie i mieszać aż żelatyna się rozpuści) . Całość dokładnie wymieszać.
Polewa:
Czekoladę połamać na kostki, dodać śmietanę lub mleko, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej.
Składanie ciasta:
Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę brzoskwiniową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz