Składniki
Biszkopt makowy
8 białek
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki octu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek suchego maku
Masa:
500 ml śmietanki 30%
2 op. cytrynowej galaretki
1 puszka Brzoskwiń
Wykonanie
Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem, delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ubitymi białkami.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x34). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20 minut.
Przygotowujemy dwa takie ciasta.
Obie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Brzoskwinie osączamy. Kroimy w drobną kostkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Wlewamy schłodzoną, troszkę tężejącą galaretkę. Na koniec dodajemy pokrojone Brzoskwinie. Mieszamy.
Masę wykładamy na jeden blat makowy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Na wierzch można posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😘
Robiłam jest bardzo dobra, polecam😋😋🍀
OdpowiedzUsuń