Ciasto czekoladowe (36x24)
Składniki
Biszkopt kakaowy
5 jajek
200g cukru
150g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
25g kakao
1 łyżka czubata proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra mleka
kostka masła
2 budynie waniliowe/śmietankowe
10dag czekolady gorzkiej
10dag czekolady mlecznej
10 łyżek cukru
Pianka
500ml śmietanki 30%
2 śmietany fix
10dag wiórek kokosowych
Wykonanie
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę,stopniowo dodawać cukier,następnie dodać żółtka.
Mąki,kakao,proszek połączyć ze sobą i dodać do masy jajecznej mieszając drewnianą łyżką.
Piec w 180 ok.30min
Masa
Budynie gotujemy z cukrem na mleku,studzimy i miksujemy z masłem.
czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z kilkoma łyżkami mleka,dodajemy do masy budyniowej,mieszając.
Biszkopt przeciąć na pół,wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim blatem.na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę z śmietankami fix.na koniec zasypać prażonymi wiórkami (wystudzone).
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz