Czekoladowe ciasto
Składniki
3 łyżki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
50 g masła
1 szkl.cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć na parzę.
Gorącą masę przelać do miski w której będzie przygotowane 4 szkl.mąki.
Zagnieść ciasto,podzielić na 4-5 placki.
Piec w 180 C przez 6 min.
Masa
1 L mleka
9 łyżek kaszy manny
1 kostka masła
według uznania cukier puder
Wykonanie
Mleko zagotować,następnie dodać kaszę mannę-mieszać.
Gotować aż zgęstnieje (jak budyń).
Gotową masę przełożyć do miski - przestudzić.
Masło utrzeć z odrobiną cukru lub bez,następnie dodawać po łyżce masę.
Złożenie ciasta
1.Ciasto
2.Krem
3.Ciasto
4.Krem
5.Ciasto
6.Krem
7.Ciasto
8.Polewa
Polewa
4 łyżki cukru
100 g margaryny/masła
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć ze sobą ,podgrzać nie gotować.
Zaczekać aż przestygnie i troszkę zgęstnieje.
Wylać na ciasto,zaczekać aż zgęstnieje i włożyć do lodówki.
Na wierzch można posypać wiórka kokosowe lub migdały.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz