Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z Brzoskwiniami

Brzoskwinie 


 Składniki
Ciasto I
3 Białka
150 g Cukru
50 g Mąki ziemniaczanej 
1 Łyżeczka proszku do pieczenia
1 Łyżeczka octu
2,5 Łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka kawy (nie rozpuszczalnej)
Wykonanie
Białka ubić na pianę,dodawać stopniowo cukier,
następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i ocet - wymieszać drewnianą łyżką.
Z powstałej masy utworzyć kupki i zasypać kawą.


Ciasto II
5 Jajek + pozostałe 3 żółtka
7 Łyżek mąki pszennej
5 Łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 Łyżeczka octu
1 Łyżka oleju 
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
Stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka.
Na koniec mąkę,olej,ocet-wymieszać drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto wylać na pierwsze ciasto.


Krem
1 Puszka brzoskwiń 
1 Budyń śmietankowy 
1 Galaretka cytrynowa
1 Kostka masła
1 szkl.wody
Wykonanie
1 szkl.soku z brzoskwiń + 1 szkl.wody zagotować.
W pozostałym soku rozpuścić budyń.
Do gotującej sie wody z sokiem wlać budyń (połączyć aż będzie gęsty),następnie wsypać galaretkę-dobrze wymieszać-ściągnąć z palnika.
Na koniec wrzucić do masy kostkę masła i poczekać aż się rozpuści,następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.Dobrze wymieszać.
Kłaść na ciasto ciepłe.

Złożenie 


Ciasto przekroić na pół.
Jedną połówkę włożyć do formy w której był pieczony biszkopt.
Wylać krem,wyrównać i przykryć drugą częścią biszkopta.
Wstawić do lodówki ,najlepiej na całą noc.
Na wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego 😍





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...