Brzoskwinie
Składniki
Ciasto I
3 Białka
150 g Cukru
50 g Mąki ziemniaczanej
1 Łyżeczka proszku do pieczenia
1 Łyżeczka octu
2,5 Łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kawy (nie rozpuszczalnej)
Wykonanie
Białka ubić na pianę,dodawać stopniowo cukier,
następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i ocet - wymieszać drewnianą łyżką.
Z powstałej masy utworzyć kupki i zasypać kawą.
Ciasto II
5 Jajek + pozostałe 3 żółtka
7 Łyżek mąki pszennej
5 Łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 Łyżeczka octu
1 Łyżka oleju
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
Stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka.
Na koniec mąkę,olej,ocet-wymieszać drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto wylać na pierwsze ciasto.
Krem
1 Puszka brzoskwiń
1 Budyń śmietankowy
1 Galaretka cytrynowa
1 Kostka masła
1 szkl.wody
Wykonanie
1 szkl.soku z brzoskwiń + 1 szkl.wody zagotować.
W pozostałym soku rozpuścić budyń.
Do gotującej sie wody z sokiem wlać budyń (połączyć aż będzie gęsty),następnie wsypać galaretkę-dobrze wymieszać-ściągnąć z palnika.
Na koniec wrzucić do masy kostkę masła i poczekać aż się rozpuści,następnie dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.Dobrze wymieszać.
Kłaść na ciasto ciepłe.
Złożenie
Ciasto przekroić na pół.
Jedną połówkę włożyć do formy w której był pieczony biszkopt.
Wylać krem,wyrównać i przykryć drugą częścią biszkopta.
Wstawić do lodówki ,najlepiej na całą noc.
Na wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz