Rogaliki Drożdżowo - Maślane
Składniki
Drożdże 15 g świeżych
Mleko 230 g
Cukier 50 g + 1 łyżka do zaczynu
Jajka 2 sztuki
Masło 50 g + odrobina oleju
Mąka 500 g + do podsypania
Cukier 50 g + 1 łyżka do zaczynu
Jajka 2 sztuki
Masło 50 g + odrobina oleju
Mąka 500 g + do podsypania
Wykonanie
Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, rozpuścić i przestudzić masło.
Mleko podgrzać aby było delikatnie letnie, nie gorące.
W osobnej miseczce połączyć 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić aż podwoi objętość.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem.
Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, rozpuścić i przestudzić masło.
Mleko podgrzać aby było delikatnie letnie, nie gorące.
W osobnej miseczce połączyć 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić aż podwoi objętość.
W dużej misce utrzeć jajka z cukrem.
Mąkę, jajka z cukrem, mleko + rozczyn przełożyć do miski zagnieść ciasto. Następnie dodać rozpuszczone Masło z olejem i porządnie wyrobic.
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części i uformować kule. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Gotowe ciasto (wyrośnięte) rozwałkować, do utworzenia okrągłego blatu ciasta.
Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów.
Zawinięte rogaliki odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem (wyrośnięte) posmarować jajkiem.
Piec przez ok 20 minut w (nagrzanym piekarniku) 180 stopniach.
Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów.
Zawinięte rogaliki odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed pieczeniem (wyrośnięte) posmarować jajkiem.
Piec przez ok 20 minut w (nagrzanym piekarniku) 180 stopniach.
Smacznego ☺️
Komentarze
Prześlij komentarz