JAGODZIANKI
Jagodzianki ( ok. 34szt.)
Składniki
1 kg mąki
50 g drożdży (świeże)
2 szkl. mleka (ciepłe)
1 szkl. cukru
4 żółtka
2 białka
szczypta soli
starta skórka z 1 cytryny
1/2 kostki rozpuszczonego masła
1/2 szkl. oleju
1 l jagód
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania jagodzianek
Wykonanie
Rozczyn:1 szkl. ciepłego mleka + 3 łyżki mąki + 4 łyżki cukru + drożdże - dobrze połączyć wszystkie składniki.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min,aż podwoi objętość.
Do dużej miski przekładamy:przesianą mąkę,żółtka,ubite białka,szczyptę soli,skórkę z cytryny,cukier,pozostałe mleko połączyć składniki-na sam koniec dodać tłuszcze - dobrze wyrobić ciasto,aż będzie odchodzić od miski i ręki.
Gotowe ciasto przełożyć na stolnice.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. (Aż podwoi objętość)
Gdy ciasto wyrośnie można formować jagodzianki (ciasto + 2 łyżki jagód)
Układać na wcześniej przygotowanej (papierem do pieczenia) blaszce.
Gotowe bułki odstawić na ok.5 min,a następnie posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec ok. 30 min (na złoty kolor) w temp.180 C.
Kruszonka
5 łyżek mąki
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie
Wszystkie składniki połączyć w misce.Włożyć do lodówki.
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz