Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Truskawki



Sezon truskawkowy w pe艂ni 馃槏馃槏馃槏
Kilka propozycji na ciasto z tym owocem ⬇️
馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜
https://sweetlifebymarta.blogspot.com/2018/09/ciasto-ze-sliwkami.html?m=1 - na form臋 keksow膮 po艂owa porcji‼️‼️‼️
馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜
https://sweetlifebymarta.blogspot.com/2018/05/ptysiowy-tort.html?m=1
馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜馃崜
Ciasto czekoladowe z truskawkami
Sk艂adniki na ciasto:
1 szklanka m膮ki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4szklanki oleju
150 g kwa艣nej 艣mietany (p贸艂 szklanki)
1 du偶e jajko
p贸艂 szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
4 艂y偶ki kakao
1 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Krem
艢mietana 30 %
2 Fixy
Cukier puder
Truskawki 馃崜
Dodatkowo
Truskawki
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie
P贸艂 szklanki mleka podgrzewamy w ma艂ym garnku i dodajemy do niego po艂aman膮 czekolad臋, podgrzewamy, 偶eby czekolada si臋 rozpu艣ci艂a. Studzimy.
Form臋 o wymiarach 25X30 wyk艂adamy papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do 180C.
Ucieramy jajko z dodatkiem cukru na jasn膮 puszyst膮 mas臋, dodajemy 艣mietan臋, olej, mleko z czekolad膮, a na koniec przesian膮 m膮k臋 razem z sod膮 i proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C, pieczemy oko艂o 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzimy.
艢MIETANK臉 ubijamy, dodajemy Fixy i cukier puder oraz pokrojone w kosteczke truskawki.
Na wystudzone ciasto wyk艂adamy krem.
Nast臋pnie na krem uk艂adamy po艂贸wki truskawek i zalewamy t臋偶ej膮c膮 galaretk膮 馃槈

Smacznego 馃槏

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 馃槏馃槏馃槏 Sk艂adniki 2 kg jab艂ek (ja wybra艂am renety ) 1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki m膮ki pszennej 1 szklanka m膮ki krupczatki 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g mas艂a 3 偶贸艂tka 2 jajka 2 艂y偶ki 艣mietany  2 艂y偶ki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu 艣mietankowego  200 g 艣mietanki krem贸wki + 1 艣mietanka fix Wykonanie Jab艂ka obra膰,pokroi膰 w kostk臋 i ze sma偶y膰 gdy b臋d膮 rozgotowane doda膰 galaretk臋 i sk贸rk臋-wystudzi膰. Ciasto Kruche  M膮k臋 pszenn膮,m膮k臋 krupczatk臋 ,proszek do pieczenia po艂膮czy膰 ze sob膮 i przesia膰 na stolnice. Nast臋pnie doda膰 mas艂o i po艂膮czy膰 dobrze z m膮k膮. Kolejny krok to cukier,w m膮ce zrobi膰 do艂ek i doda膰 wcze艣niej rozpite i roztrzepane jajka i 艣mietan臋.Zagnie艣膰 ciasto i podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 po艂贸wk臋 rozdzieli膰 na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 馃槉 Hit ubieg艂ego lata w moim domu. 馃槏 W tym roku nie mog艂o by膰 inaczej i to pyszne Ciasto z malinami zn贸w zago艣ci艂o.馃構 Pierwotnie ciasto robi si臋 na kruchym cie艣cie w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach. 馃槏馃槏馃槏 Malinowa Chmurka Sk艂adniki (25x36) Beza 4 bia艂ka (艣wie偶e,prosto z lod贸wki) 1 szkl. cukru kryszta艂 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej  p艂atki migda艂owe  Wykonanie Bia艂ka ubi膰,doda膰 cukier i dobrze miksowa膰 a偶 masa b臋dzie l艣ni膮ca na sam koniec doda膰 m膮k臋. Wy艂o偶y膰 na przygotowan膮 wcze艣niej blach臋 z papierem do pieczenia-wy艂o偶y膰 mas臋 posypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na pocz膮tek rozgrza膰 do 180 stopni a gdy w艂o偶ymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotow膮 bez臋 ostro偶nie oddzieli膰 od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 艂y偶ki m膮ki 1/2 szkl.cukru 1 艂y偶ka oleju 1 艂y偶eczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Sk艂adniki 4 偶贸艂tka 200 g margaryny /mas艂o ro艣linne  100 g cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia  2 szkl.m膮ki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto.Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 cz臋艣膰 piec przez ok.20 min w 200 C (g贸ra-d贸艂) (a偶 b臋dzie z艂oty kolor). Drug膮 cz臋艣膰 ciasta smarujemy powid艂ami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch k艂adziemy ubit膮 pian臋 z 4 bia艂ek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec mo偶emy posypa膰 migda艂ami lub wi贸rkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (g贸ra-d贸艂)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (post臋puj wg instrukcji na opakowaniu) Powid艂a 艣liwkowe orzechy,rodzynki  migda艂y lub wi贸rka kokosowe  Z艂o偶enie  Na upieczon膮 pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta wyk艂adamy mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie uk艂adamy ciasto z powid艂ami i bez膮. Ch艂odzimy w lod贸wce najlepiej ca艂膮 noc. Smacznego 馃槏 ...