Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Ptysiowy Tort ;)

Dzie艅 dobry 馃槉
Ju偶 za kilka chwil dzie艅 mamy,nigdy nie mo偶emy zapomnie膰 o tych wa偶nych kobietach,w tym dniu jak i w ka偶dym innym.馃槈
Ka偶dy pewnie ju偶 mam pomys艂 na prezent dla swojej ukochanej mamy.
A co by艣cie powiedzieli na pyszny tort ptysiowy?Wykonany samodzielnie dla waszych kochanych Mam?馃槏
To by by艂 dopiero prezent.
Powiem wam 偶e mia艂am okazj臋 zrobi膰 go na zesz艂o roczny dzie艅 mamy,i Mama by艂a BARDZO zaskoczona i BARDZO JEJ smakowa艂.
Tak偶e do dzie艂a.馃槈


Sk艂adniki
Ciasto Parzone
125 ml mleka
125 ml wody
100 g mas艂a
150 g m膮ki pszennej
5 jajek
szczypta soli

Krem budyniowy
Gotowy krem do karpatki

Dodatkowo
owoce:truskawki,bor贸wki co kto woli 馃槈
500 ml 艣mietany 30%
2 fixy
cukier puder do posypania

Wykonanie
  • Przygotowa膰 cisto parzone.Mleko,wod臋,s贸l,mas艂o zagotowa膰.Doda膰 na raz m膮k臋 i bardzo szybko wymiesza膰,aby powsta艂a jednolita masa.Gotowa膰 dalej,energicznie mieszaj膮c,a偶 ciasto b臋dzie 艂adnie odchodzi膰 od garnka,a na spodzie garnka utworzy si臋 bia艂a warstwa(do mieszania u偶ywamy 艂y偶ki drewnianej).
  • Ciasto prze艂o偶y膰 do miski.Od razu do ciep艂ego ciasta,miksuj膮c,dodawa膰 po jednym jajku.
  • Ciasto podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 cz臋艣膰 prze艂o偶y膰 do r臋kawa cukierniczego z du偶膮 ko艅c贸wk膮(gwiazdka)
  • Na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia wyciska膰 ciasto,robi膮c spiral臋 (mi臋dzy okr臋gami nale偶y pozostawi膰 odst臋p na ok.1cm,ciasto pod czas pieczenia ro艣nie i odst臋py si臋 pozamykaj膮).
  • Piec ok.25min w tepm.200 stopni-do zrumienienia,ostudzi膰.W ten sam spos贸b upiec drugi blat.
  • Krem Przygotowa膰 wed艂ug przepisu na opakowaniu.
  • 艢mietan臋 ubi膰 na sztywno,doda膰 fixy i odrobin臋 cukru pudru do smaku.
Z艂o偶enie
Pierwszy blat
Krem budyniowy 
Owoce
艢mietana
Drugi blat
Cukier puder na wierzch 馃槉

Smacznego 馃槏

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 馃槏馃槏馃槏 Sk艂adniki 2 kg jab艂ek (ja wybra艂am renety ) 1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki m膮ki pszennej 1 szklanka m膮ki krupczatki 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g mas艂a 3 偶贸艂tka 2 jajka 2 艂y偶ki 艣mietany  2 艂y偶ki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu 艣mietankowego  200 g 艣mietanki krem贸wki + 1 艣mietanka fix Wykonanie Jab艂ka obra膰,pokroi膰 w kostk臋 i ze sma偶y膰 gdy b臋d膮 rozgotowane doda膰 galaretk臋 i sk贸rk臋-wystudzi膰. Ciasto Kruche  M膮k臋 pszenn膮,m膮k臋 krupczatk臋 ,proszek do pieczenia po艂膮czy膰 ze sob膮 i przesia膰 na stolnice. Nast臋pnie doda膰 mas艂o i po艂膮czy膰 dobrze z m膮k膮. Kolejny krok to cukier,w m膮ce zrobi膰 do艂ek i doda膰 wcze艣niej rozpite i roztrzepane jajka i 艣mietan臋.Zagnie艣膰 ciasto i podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 po艂贸wk臋 rozdzieli膰 na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 馃槉 Hit ubieg艂ego lata w moim domu. 馃槏 W tym roku nie mog艂o by膰 inaczej i to pyszne Ciasto z malinami zn贸w zago艣ci艂o.馃構 Pierwotnie ciasto robi si臋 na kruchym cie艣cie w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach. 馃槏馃槏馃槏 Malinowa Chmurka Sk艂adniki (25x36) Beza 4 bia艂ka (艣wie偶e,prosto z lod贸wki) 1 szkl. cukru kryszta艂 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej  p艂atki migda艂owe  Wykonanie Bia艂ka ubi膰,doda膰 cukier i dobrze miksowa膰 a偶 masa b臋dzie l艣ni膮ca na sam koniec doda膰 m膮k臋. Wy艂o偶y膰 na przygotowan膮 wcze艣niej blach臋 z papierem do pieczenia-wy艂o偶y膰 mas臋 posypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na pocz膮tek rozgrza膰 do 180 stopni a gdy w艂o偶ymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotow膮 bez臋 ostro偶nie oddzieli膰 od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 艂y偶ki m膮ki 1/2 szkl.cukru 1 艂y偶ka oleju 1 艂y偶eczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Sk艂adniki 4 偶贸艂tka 200 g margaryny /mas艂o ro艣linne  100 g cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia  2 szkl.m膮ki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto.Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 cz臋艣膰 piec przez ok.20 min w 200 C (g贸ra-d贸艂) (a偶 b臋dzie z艂oty kolor). Drug膮 cz臋艣膰 ciasta smarujemy powid艂ami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch k艂adziemy ubit膮 pian臋 z 4 bia艂ek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec mo偶emy posypa膰 migda艂ami lub wi贸rkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (g贸ra-d贸艂)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (post臋puj wg instrukcji na opakowaniu) Powid艂a 艣liwkowe orzechy,rodzynki  migda艂y lub wi贸rka kokosowe  Z艂o偶enie  Na upieczon膮 pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta wyk艂adamy mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie uk艂adamy ciasto z powid艂ami i bez膮. Ch艂odzimy w lod贸wce najlepiej ca艂膮 noc. Smacznego 馃槏 ...