Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Ciasto Dyniowe


Ciasto Dyniowe 馃槏馃槏馃槏


Sk艂adniki
300 g m膮ki tortowej
200 g mas艂a, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
3 jajka
200 g puree z dyni 
1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii lub esencji
szczypta cynamonu
1 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
3/4 艂y偶eczki sody oczyszczonej
Dodatkowo 
2-3 jab艂ka, 艣rednie

Wykonanie
M膮k臋 przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sod膮. Mi臋kkie mas艂o miksujemy przez chwil臋, nast臋pnie dodajemy stopniowo cukier, jajka, puree, cynamon oraz wanili臋. Na koniec miksujemy razem z suchymi sk艂adnikami, tylko do po艂膮czenia. Tortownic臋 o 艣r. 24 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ciasto wyk艂adamy do tortownicy. Jab艂ka obieramy i kroimy na 贸semki. Uk艂adamy na cie艣cie. Pieczemy w temp. 180 C przez oko艂o 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Puree z dyni
1. Zaczynamy od umycia, osuszenia i wydr膮偶enia dyni. Nast臋pnie przekrawamy na ok. 8 cz臋艣ci. Nie pozbywamy si臋 sk贸rki.

2. Przygotowan膮 dynie przek艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. W zale偶no艣ci od wielko艣ci dyni i grubo艣ci mi膮偶szu. Upieczon膮 dyni臋 sprawdzamy no偶ykiem czy jest mi臋kka. Zostawiamy na 15 min. do lekkiego wystudzenia.

3. Jeszcze ciep艂膮 dyni臋 obieramy no偶ykiem. Przek艂adamy i miksujemy, a偶 uzyskamy kremow膮 konsystencj臋.

4. Gotowe puree (mus) mo偶emy przechowywa膰 w lod贸wce przez ok. 1 tydzie艅 lub zamrozi膰 na kilka miesi臋cy. Nie polecam trzyma膰 wi臋cej ni偶 kilka godzin w temp. pokojowej, poniewa偶 szybko si臋 psuje.

Smacznego 馃槝

Link do przepisu 馃憞



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 馃槏馃槏馃槏 Sk艂adniki 2 kg jab艂ek (ja wybra艂am renety ) 1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki m膮ki pszennej 1 szklanka m膮ki krupczatki 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g mas艂a 3 偶贸艂tka 2 jajka 2 艂y偶ki 艣mietany  2 艂y偶ki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu 艣mietankowego  200 g 艣mietanki krem贸wki + 1 艣mietanka fix Wykonanie Jab艂ka obra膰,pokroi膰 w kostk臋 i ze sma偶y膰 gdy b臋d膮 rozgotowane doda膰 galaretk臋 i sk贸rk臋-wystudzi膰. Ciasto Kruche  M膮k臋 pszenn膮,m膮k臋 krupczatk臋 ,proszek do pieczenia po艂膮czy膰 ze sob膮 i przesia膰 na stolnice. Nast臋pnie doda膰 mas艂o i po艂膮czy膰 dobrze z m膮k膮. Kolejny krok to cukier,w m膮ce zrobi膰 do艂ek i doda膰 wcze艣niej rozpite i roztrzepane jajka i 艣mietan臋.Zagnie艣膰 ciasto i podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 po艂贸wk臋 rozdzieli膰 na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 馃槉 Hit ubieg艂ego lata w moim domu. 馃槏 W tym roku nie mog艂o by膰 inaczej i to pyszne Ciasto z malinami zn贸w zago艣ci艂o.馃構 Pierwotnie ciasto robi si臋 na kruchym cie艣cie w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach. 馃槏馃槏馃槏 Malinowa Chmurka Sk艂adniki (25x36) Beza 4 bia艂ka (艣wie偶e,prosto z lod贸wki) 1 szkl. cukru kryszta艂 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej  p艂atki migda艂owe  Wykonanie Bia艂ka ubi膰,doda膰 cukier i dobrze miksowa膰 a偶 masa b臋dzie l艣ni膮ca na sam koniec doda膰 m膮k臋. Wy艂o偶y膰 na przygotowan膮 wcze艣niej blach臋 z papierem do pieczenia-wy艂o偶y膰 mas臋 posypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na pocz膮tek rozgrza膰 do 180 stopni a gdy w艂o偶ymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotow膮 bez臋 ostro偶nie oddzieli膰 od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 艂y偶ki m膮ki 1/2 szkl.cukru 1 艂y偶ka oleju 1 艂y偶eczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Sk艂adniki 4 偶贸艂tka 200 g margaryny /mas艂o ro艣linne  100 g cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia  2 szkl.m膮ki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto.Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 cz臋艣膰 piec przez ok.20 min w 200 C (g贸ra-d贸艂) (a偶 b臋dzie z艂oty kolor). Drug膮 cz臋艣膰 ciasta smarujemy powid艂ami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch k艂adziemy ubit膮 pian臋 z 4 bia艂ek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec mo偶emy posypa膰 migda艂ami lub wi贸rkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (g贸ra-d贸艂)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (post臋puj wg instrukcji na opakowaniu) Powid艂a 艣liwkowe orzechy,rodzynki  migda艂y lub wi贸rka kokosowe  Z艂o偶enie  Na upieczon膮 pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta wyk艂adamy mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie uk艂adamy ciasto z powid艂ami i bez膮. Ch艂odzimy w lod贸wce najlepiej ca艂膮 noc. Smacznego 馃槏 ...