Ciasto Dyniowe 馃槏馃槏馃槏
Sk艂adniki
300 g m膮ki tortowej
200 g mas艂a, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
3 jajka
200 g puree z dyni
1 艂y偶eczka ekstraktu z wanilii lub esencji
szczypta cynamonu
1 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
3/4 艂y偶eczki sody oczyszczonej
Dodatkowo
2-3 jab艂ka, 艣rednie
Wykonanie
M膮k臋 przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz sod膮. Mi臋kkie mas艂o miksujemy przez chwil臋, nast臋pnie dodajemy stopniowo cukier, jajka, puree, cynamon oraz wanili臋. Na koniec miksujemy razem z suchymi sk艂adnikami, tylko do po艂膮czenia. Tortownic臋 o 艣r. 24 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ciasto wyk艂adamy do tortownicy. Jab艂ka obieramy i kroimy na 贸semki. Uk艂adamy na cie艣cie. Pieczemy w temp. 180 C przez oko艂o 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Puree z dyni
1. Zaczynamy od umycia, osuszenia i wydr膮偶enia dyni. Nast臋pnie przekrawamy na ok. 8 cz臋艣ci. Nie pozbywamy si臋 sk贸rki.
2. Przygotowan膮 dynie przek艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. W zale偶no艣ci od wielko艣ci dyni i grubo艣ci mi膮偶szu. Upieczon膮 dyni臋 sprawdzamy no偶ykiem czy jest mi臋kka. Zostawiamy na 15 min. do lekkiego wystudzenia.
3. Jeszcze ciep艂膮 dyni臋 obieramy no偶ykiem. Przek艂adamy i miksujemy, a偶 uzyskamy kremow膮 konsystencj臋.
4. Gotowe puree (mus) mo偶emy przechowywa膰 w lod贸wce przez ok. 1 tydzie艅 lub zamrozi膰 na kilka miesi臋cy. Nie polecam trzyma膰 wi臋cej ni偶 kilka godzin w temp. pokojowej, poniewa偶 szybko si臋 psuje.
Smacznego 馃槝
Link do przepisu 馃憞
Komentarze
Prze艣lij komentarz