Tort Czekoladowo-Jabłkowy 😊
Składniki
Ciasto czekoladowe
250 g mąki
300 ml maślanki
300 g cukru
100 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 duże jajka
120 ml oleju
Wykonanie
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki-dobrze wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mikserem maślankę,jajka,olej.
Do dobrze połączonych składników z drugiej miski dodać składniki z pierwszej miski i zmiksować.
Gotowe ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm).
Piec w nagrzanym piekarniku ok.60 min do suchego patyczka,w 180 stopniach.
Poncz
1/2 szklanki soku jabłkowego
Masa budyniowa
2 opakowania budyniu śmietankowego
60 g cukru
1/2 litry soku jabłkowego
3 jabłka (wybrałam antonówkę)
Wykonanie
Z 1/2 litry soku odlewamy 1/2 szkl.-rozpuszczamy budyń i cukier,resztę soku gotujemy.
Do gorącego soku wlewamy budyń i szybko mieszamy,aż zgęstnieje.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dodać do gorącego budyniu.
Masa serowa
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
2 śmietanki fix
cukier puder
Wykonanie
Śmietanę ubić,dodać fix i cukier,na koniec mascarpone-wymieszać.
Złożenie ciasta
- Ciasto przekroić na pół
- Nasączyć
- Położyć pół masy budyniowej ciepłej
- Poczekać aż masa budyniowa ostygnie
- Wyłożyć masę serową (zostawić trochę do dekoracji)
- Położyć drugi blat
- Nasączyć
- Wyłożyć drugą część masy budyniowej
- Zrobić rozetki z pozostałe masy serowej.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz