Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Gruszki

Gruszki 馃槉
Co powiecie na ciasto z gruszkami?
Lubicie gruszki?
Przedstawiam Wam dwie s艂odkie propozycj臋 馃槈

I PROPOZYCJA

Ciasto z gruszkami i z kremem 馃槉



SK艁ADNIKI:
( 21x33 )
BISZKOPT:
 jajko - 5 szt
 cukier - 5 艂y偶ek
 m膮ka krupczatka - 5 艂y偶ek
 m膮ka ziemniaczna - 1 艂y偶ka
 kakao - 1 艂y偶ka
 olej - 1 艂y偶ka
 proszek do pieczenia -1 艂y偶eczka
MASA BUDYNIOWA:
Polecam gotow膮 mas臋 karpatkow膮 :)
PIANKA 艢MIETANOWA :
艣mietana - 30% - 0,5 l
cukier puder - 3 艂y偶ki
艣mietanki fix - 2 sztuki
WARSTWA GRUSZKOWA:
gruszki - ok. 4-5 szt
galaretka agrestowa - 2 szt
Wykonanie:
BISZKOPT:
Bia艂ka ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli, dodajemy cukier i 偶贸艂tka.
Wsypujemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia i kakao, wlewamy olej , mieszamy.
Wylewamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, wk艂adamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut.
MASA BUDYNIOWA:
Mas臋 wykonujemy zgodnie jak napisane jest na opakowaniu.
Mas臋 wylewamy na wystudzony kakaowy biszkopt., wk艂adamy do lod贸wki.
WARSTWA GRUSZKOWA:
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody., studzimy, odstawiamy do t臋偶enia.
Do t臋偶ej膮cej dodajemy pokrojone w kostk臋 gruszki i wylewamy na mas臋 budyniow膮.
Wk艂adamy do lod贸wki.
PIANKA 艢MIETANOWA:
艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy 艣mietanki fix.
Piank臋 wyk艂adamy na warstw臋 gruszkow膮, odstawiamy do lod贸wki.

II PROPOZYCJA

Czekoladowe 
ciasto z gruszkami 馃槉

Sk艂adniki 

150 g m膮ki pszennej
50 g kakao
4 jajka
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
100 g mas艂a
4 艂y偶ki cukru
5 艂y偶ek mleka
3 gruszki
Wykonanie 
Mas艂o ucieramy przez kilka minut z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dok艂adnie miksujemy. Nast臋pnie dosypujemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao. Wszystkie sk艂adniki miksujemy. Na koniec dolewamy mleko, ciasto powinno by膰 dosy膰 g臋ste, w razie potrzeby dodajemy wi臋cej mleka lub dosypujemy odrobin臋 m膮ki.Okr膮g艂膮 form臋 (o 艣rednicy ok. 20 cm) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, dwie kroimy w kostk臋, jedn膮 w plasterki. Gruszki pokrojone w kostk臋 przek艂adamy do ciasta i mieszamy delikatnie, nast臋pnie przek艂adamy do formy. Na wierzchu uk艂adamy plasterki gruszki, ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez oko艂o 50 minut. W mi臋dzyczasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto ju偶 si臋 upiek艂o.

Smacznego 馃槏

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 馃槏馃槏馃槏 Sk艂adniki 2 kg jab艂ek (ja wybra艂am renety ) 1 艂y偶eczka sk贸rki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki m膮ki pszennej 1 szklanka m膮ki krupczatki 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g mas艂a 3 偶贸艂tka 2 jajka 2 艂y偶ki 艣mietany  2 艂y偶ki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu 艣mietankowego  200 g 艣mietanki krem贸wki + 1 艣mietanka fix Wykonanie Jab艂ka obra膰,pokroi膰 w kostk臋 i ze sma偶y膰 gdy b臋d膮 rozgotowane doda膰 galaretk臋 i sk贸rk臋-wystudzi膰. Ciasto Kruche  M膮k臋 pszenn膮,m膮k臋 krupczatk臋 ,proszek do pieczenia po艂膮czy膰 ze sob膮 i przesia膰 na stolnice. Nast臋pnie doda膰 mas艂o i po艂膮czy膰 dobrze z m膮k膮. Kolejny krok to cukier,w m膮ce zrobi膰 do艂ek i doda膰 wcze艣niej rozpite i roztrzepane jajka i 艣mietan臋.Zagnie艣膰 ciasto i podzieli膰 na p贸艂.Jedn膮 po艂贸wk臋 rozdzieli膰 na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 馃槉 Hit ubieg艂ego lata w moim domu. 馃槏 W tym roku nie mog艂o by膰 inaczej i to pyszne Ciasto z malinami zn贸w zago艣ci艂o.馃構 Pierwotnie ciasto robi si臋 na kruchym cie艣cie w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach. 馃槏馃槏馃槏 Malinowa Chmurka Sk艂adniki (25x36) Beza 4 bia艂ka (艣wie偶e,prosto z lod贸wki) 1 szkl. cukru kryszta艂 1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej  p艂atki migda艂owe  Wykonanie Bia艂ka ubi膰,doda膰 cukier i dobrze miksowa膰 a偶 masa b臋dzie l艣ni膮ca na sam koniec doda膰 m膮k臋. Wy艂o偶y膰 na przygotowan膮 wcze艣niej blach臋 z papierem do pieczenia-wy艂o偶y膰 mas臋 posypa膰 p艂atkami migda艂owymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na pocz膮tek rozgrza膰 do 180 stopni a gdy w艂o偶ymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotow膮 bez臋 ostro偶nie oddzieli膰 od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 艂y偶ki m膮ki 1/2 szkl.cukru 1 艂y偶ka oleju 1 艂y偶eczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Sk艂adniki 4 偶贸艂tka 200 g margaryny /mas艂o ro艣linne  100 g cukru 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia  2 szkl.m膮ki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto.Podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 cz臋艣膰 piec przez ok.20 min w 200 C (g贸ra-d贸艂) (a偶 b臋dzie z艂oty kolor). Drug膮 cz臋艣膰 ciasta smarujemy powid艂ami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch k艂adziemy ubit膮 pian臋 z 4 bia艂ek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec mo偶emy posypa膰 migda艂ami lub wi贸rkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (g贸ra-d贸艂)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (post臋puj wg instrukcji na opakowaniu) Powid艂a 艣liwkowe orzechy,rodzynki  migda艂y lub wi贸rka kokosowe  Z艂o偶enie  Na upieczon膮 pierwsz膮 cz臋艣膰 ciasta wyk艂adamy mas臋 budyniow膮. Nast臋pnie uk艂adamy ciasto z powid艂ami i bez膮. Ch艂odzimy w lod贸wce najlepiej ca艂膮 noc. Smacznego 馃槏 ...