Gruszki 馃槉
Co powiecie na ciasto z gruszkami?
Lubicie gruszki?
Przedstawiam Wam dwie s艂odkie propozycj臋 馃槈
Co powiecie na ciasto z gruszkami?
Lubicie gruszki?
Przedstawiam Wam dwie s艂odkie propozycj臋 馃槈
I PROPOZYCJA
Ciasto z gruszkami i z kremem 馃槉
SK艁ADNIKI:
( 21x33 )
BISZKOPT:
jajko - 5 szt
cukier - 5 艂y偶ek
m膮ka krupczatka - 5 艂y偶ek
m膮ka ziemniaczna - 1 艂y偶ka
kakao - 1 艂y偶ka
olej - 1 艂y偶ka
proszek do pieczenia -1 艂y偶eczka
MASA BUDYNIOWA:
Polecam gotow膮 mas臋 karpatkow膮 :)
PIANKA 艢MIETANOWA :
艣mietana - 30% - 0,5 l
cukier puder - 3 艂y偶ki
艣mietanki fix - 2 sztuki
WARSTWA GRUSZKOWA:
gruszki - ok. 4-5 szt
galaretka agrestowa - 2 szt
Wykonanie:
BISZKOPT:
Bia艂ka ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli, dodajemy cukier i 偶贸艂tka.
Wsypujemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia i kakao, wlewamy olej , mieszamy.
Wylewamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, wk艂adamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut.
MASA BUDYNIOWA:
BISZKOPT:
Bia艂ka ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli, dodajemy cukier i 偶贸艂tka.
Wsypujemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia i kakao, wlewamy olej , mieszamy.
Wylewamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia, wk艂adamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut.
MASA BUDYNIOWA:
Mas臋 wykonujemy zgodnie jak napisane jest na opakowaniu.
Mas臋 wylewamy na wystudzony kakaowy biszkopt., wk艂adamy do lod贸wki.
WARSTWA GRUSZKOWA:
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody., studzimy, odstawiamy do t臋偶enia.
Do t臋偶ej膮cej dodajemy pokrojone w kostk臋 gruszki i wylewamy na mas臋 budyniow膮.
Wk艂adamy do lod贸wki.
PIANKA 艢MIETANOWA:
艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy 艣mietanki fix.
Piank臋 wyk艂adamy na warstw臋 gruszkow膮, odstawiamy do lod贸wki.
Mas臋 wylewamy na wystudzony kakaowy biszkopt., wk艂adamy do lod贸wki.
WARSTWA GRUSZKOWA:
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody., studzimy, odstawiamy do t臋偶enia.
Do t臋偶ej膮cej dodajemy pokrojone w kostk臋 gruszki i wylewamy na mas臋 budyniow膮.
Wk艂adamy do lod贸wki.
PIANKA 艢MIETANOWA:
艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy 艣mietanki fix.
Piank臋 wyk艂adamy na warstw臋 gruszkow膮, odstawiamy do lod贸wki.
II PROPOZYCJA
Czekoladowe
Sk艂adniki
150 g m膮ki pszennej
50 g kakao
4 jajka
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
100 g mas艂a
4 艂y偶ki cukru
5 艂y偶ek mleka
3 gruszki
Wykonanie
Mas艂o ucieramy przez kilka minut z cukrem. Dodajemy po jednym jajku i dok艂adnie miksujemy. Nast臋pnie dosypujemy m膮k臋 przesian膮 z proszkiem do pieczenia i dodajemy kakao. Wszystkie sk艂adniki miksujemy. Na koniec dolewamy mleko, ciasto powinno by膰 dosy膰 g臋ste, w razie potrzeby dodajemy wi臋cej mleka lub dosypujemy odrobin臋 m膮ki.Okr膮g艂膮 form臋 (o 艣rednicy ok. 20 cm) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy, dwie kroimy w kostk臋, jedn膮 w plasterki. Gruszki pokrojone w kostk臋 przek艂adamy do ciasta i mieszamy delikatnie, nast臋pnie przek艂adamy do formy. Na wierzchu uk艂adamy plasterki gruszki, ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez oko艂o 50 minut. W mi臋dzyczasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto ju偶 si臋 upiek艂o.
Smacznego 馃槏
Komentarze
Prze艣lij komentarz