Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z truskawkami



Sernik-tortownica 26cm
Składniki 
Biszkopt
2 jajka
80g cukru
60g mąki
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek,ubić na piane,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka-zmiksować.
maki z proszkiem wymieszać i połączyć za pomocą drewnianej łyżki z masa jajeczna.
Piec w 180 ok 15min.
Masa serowa
serek naturalny homogenizowany 400-500g
330ml śmietanki 30%
2 fixy
1 galaretka krystaliczna cytrynowa-rozpuszczona 1 szkl. gorącej wody
cukier puder według uznania
Wykonanie 
Śmietankę ubić z fixem
Serek z cukrem połączyć za pomocą miksera,dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać,następnie wlać tężejącą galaretkę krystaliczną-połączyć mikserem .
Wlać na gotowy i wystudzony biszkopt.
Włożyć do lodówki 
Na schłodzoną masę układać truskawki,można troszkę docisnąć.
Na wierzch wylać truskawkową galaretkę,najlepiej łyżką 😉
Dodatkowo 
1 galaretka truskawkowa-rozpuszczona 1 szkl. gorącej wody 
truskawki ok 0,5kg

Smacznego 😍


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...