Sernik-tortownica 26cm
Składniki
Biszkopt
2 jajka
80g cukru
60g mąki
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek,ubić na piane,stopniowo dodawać cukier,następnie żółtka-zmiksować.
maki z proszkiem wymieszać i połączyć za pomocą drewnianej łyżki z masa jajeczna.
Piec w 180 ok 15min.
Masa serowa
serek naturalny homogenizowany 400-500g
330ml śmietanki 30%
2 fixy
1 galaretka krystaliczna cytrynowa-rozpuszczona 1 szkl. gorącej wody
cukier puder według uznania
Wykonanie
Śmietankę ubić z fixem
Serek z cukrem połączyć za pomocą miksera,dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać,następnie wlać tężejącą galaretkę krystaliczną-połączyć mikserem .
Wlać na gotowy i wystudzony biszkopt.
Włożyć do lodówki
Na schłodzoną masę układać truskawki,można troszkę docisnąć.
Na wierzch wylać truskawkową galaretkę,najlepiej łyżką 😉
Dodatkowo
1 galaretka truskawkowa-rozpuszczona 1 szkl. gorącej wody
truskawki ok 0,5kg
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz