Pączki z piekarnika-idealne dla malucha 😍
Składniki
100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła (rozpuścić i ostudzić )
Dodatkowo
1 jajko do posmarowania
marmolada
papilotki na muffinki
szklanka do wycinania kółek
Wykonanie
Rozczyn
drożdże, ciepłe mleko,1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki -wymieszać
odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut pod przykryciem
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i gotowy rozczyn,jajka.Wyrabiać ręką aż ciasto będzie gładkie.
Na sam koniec dodać roztopione masło-dobrze połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Chwilę powyrabiać,następnie rozwałkować.
Szklanką wycinać kółka. Rozpłaszczać je nieco w dłoni, na środek kłaść pełną łyżeczkę marmolady. Składać kółka na pół, zlepiać brzegi, uformować kulkę i włożyć ją łączeniem do dołu do papilotki.
Ułożyć na blaszce i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C
Wyrośnięte pączki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez ok.10 - 15 minut.
Po ostudzeniu pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem,lecz ten zabieg nie jest konieczny 😉
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz