Pierniczki
Składniki
0,5 kg mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
200 g miodu
125 g margaryny
2 łyżki przyprawy do piernika
Cynamon według uznania
100 ml kwaśnej śmietany 18%
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
0.5 szklanki cukru
4 żółtka
2 białka
Wykonanie
Dzień przed pieczeniem
Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.
Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie ma być, po 24h w lodówce, będzie miało odpowiednią konsystencję do wałkowania. Odstawiamy gotowe ciasto przykryte ściereczką, na 24h do lodówki.
W dniu pieczenia
Ciasto wyjmujemy z miski i jeśli jest taka potrzeba, podsypujemy odrobiną mąki, a następnie formujemy w jedną kulę, dzielimy na 3-4 mniejsze części. Wałkujemy po kawałku na grubość około 2mm ( resztę trzymamy w tym czasie w lodówce ), wycinamy foremkami dowolne kształty pierniczków. W piekarniku ciasto bardzo rośnie!
Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym do 180st. piekarniku przez 5-7 minut ( w zależności od piekarnika i wielkości pierniczków – te większe mogą potrzebować nawet 10 minut ).
Upieczone pierniczki studzimy możemy polukrować. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, by pozostawały miękkie.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz