Pierwsze w tym roku jagodzianki.馃槉
Jagodzianki w formie przylepc贸w. 馃槈
Od lat m贸j niezast膮piony przepis na przepyszne domowe bu艂ki sprawdza si臋. 馃槉馃槉馃槉
S膮 przepyszne. 馃槏馃槏馃槏馃槏馃槏馃槏
Jagodzianki w formie przylepc贸w. 馃槈
Od lat m贸j niezast膮piony przepis na przepyszne domowe bu艂ki sprawdza si臋. 馃槉馃槉馃槉
S膮 przepyszne. 馃槏馃槏馃槏馃槏馃槏馃槏
Jagodzianki - ok 35 sztuk
Sk艂adniki
1 litr jag贸d
1 kg m膮ki
4 z贸艂tka
1/2 litra mleka (ciep艂ego)
10-12 艂y偶ek cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny (rozpuszczona)
10 dkg dro偶d偶y
1 jajko do posmarowania
Wykonanie
Mleko+dro偶d偶e+cukier=rozczyn
Gdy rozczyn wyro艣nie dodajemy go do pozosta艂ych sk艂adnik贸w i wyrabiamy dobrze ciasto.
Gdy ciasto b臋dzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyro艣ni臋cia (a偶 podwoi obj臋to艣膰).
Z gotowego ciasta odrywa膰 ma艂e bu艂eczki,i nak艂ada膰 艂y偶eczk膮 jagody.
Gotowe bu艂eczki posmarowa膰 jajkiem.
Na wierzch mo偶emy posypa膰 kruszonk臋 lub (posypa膰 cukrem pudrem-po upieczeniu)
Piec w 180 stopniach ok 20-25 min.
Kruszonka
5 艂y偶ek m膮ki
2,5 艂y偶ki mas艂a/margaryny
5 艂y偶ek cukru
cukier waniliowy
Smacznego 馃槏
Komentarze
Prze艣lij komentarz