Przepyszne Ciasto Szpinakowe,polecam dla tych co uwielbiają szpinak jak i również dla tych co mają obawy przed spróbowaniem.
Szpinak nie tylko jest pyszny w cieście ale również do sałatki jak i do mięs.
A to ciasto z dodatkiem musu z pysznych polskich truskawek i delikatnej śmietany rozpływa się w ustach.
Polecam.
Ciasto SZPINAKOWE z musem truskawkowym.😍
Składniki
Biszkopt na tortownice 21 cm
6 jajek
1/2 szkl.cukru
1 szkl.mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1/2 paczki mrożonego szpinaku-odsączyć
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną piane.Dodać cukier-ubijać,następnie żółtka-krótko miksować.
Po połączeniu żółtek dodać szpinak(odsączony) i delikatnie i krótko miksować.
Na sam koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej wymieszać drewnianą łyżka.
Piec w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka.
Mus
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody
Wykonanie
Truskawki umyć,oczyścić i zblenderować.
Przelać do garczka, dodać wodę i gotować.
Gdy będzie się gotować dodać galaretki ,wymieszać i ściągnąć z ognia.
Chłodzimy,kładziemy na ciasto gdy mus będzie tężejący.
Śmietana
500 ml 30%-ubić
2 fixy
cukier puder
Złożenie ciasta
Biszkopt
Śmietana
Mus
Śmietana
Biszkopt
Śmietana
Mus
Śmietana
Biszkopt pokruszony
Smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz