Przejdź do głównej zawartości

Ciasto Szpinakowe z musem truskawkowym :)


Przepyszne Ciasto Szpinakowe,polecam dla tych co uwielbiają szpinak jak i również dla tych co mają obawy przed spróbowaniem.
Szpinak nie tylko jest pyszny w cieście ale również do sałatki jak i do mięs.
A to ciasto z dodatkiem musu z pysznych polskich truskawek i delikatnej śmietany rozpływa się w ustach.
Polecam.

Ciasto SZPINAKOWE z musem truskawkowym.😍
Składniki
Biszkopt na tortownice 21 cm
6 jajek
1/2 szkl.cukru
1 szkl.mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1/2 paczki mrożonego szpinaku-odsączyć 
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną piane.Dodać cukier-ubijać,następnie żółtka-krótko miksować.
Po połączeniu żółtek dodać szpinak(odsączony) i delikatnie i krótko miksować.
Na sam koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej wymieszać drewnianą łyżka.
Piec w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka.
Mus
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody
Wykonanie
Truskawki umyć,oczyścić i zblenderować.
Przelać do garczka, dodać wodę i gotować.
Gdy będzie się gotować dodać galaretki ,wymieszać i ściągnąć z ognia.
Chłodzimy,kładziemy na ciasto gdy mus będzie tężejący.
Śmietana
500 ml 30%-ubić
2 fixy
cukier puder
Złożenie ciasta
Biszkopt
Śmietana
Mus
Śmietana
Biszkopt
Śmietana
Mus
Śmietana
Biszkopt pokruszony 

                                                  

Smacznego 😊

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Szarlotka z kremem cytrynowym

Szarlotka z kremem cytrynowym 😍😍😍 Składniki 2 kg jabłek (ja wybrałam renety ) 1 łyżeczka skórki z cytryny  1 galaretka cytrynowa Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru  250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany  2 łyżki kakao  Krem cytrynowy  1 galaretka cytrynowa  1/2 szklanki wody  1 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego  200 g śmietanki kremówki + 1 śmietanka fix Wykonanie Jabłka obrać,pokroić w kostkę i ze smażyć gdy będą rozgotowane dodać galaretkę i skórkę-wystudzić. Ciasto Kruche  Mąkę pszenną,mąkę krupczatkę ,proszek do pieczenia połączyć ze sobą i przesiać na stolnice. Następnie dodać masło i połączyć dobrze z mąką. Kolejny krok to cukier,w mące zrobić dołek i dodać wcześniej rozpite i roztrzepane jajka i śmietanę.Zagnieść ciasto i podzielić na pół.Jedną połówkę rozdzielić na dw...

Malinowa chmurka ;)

Malinowa chmurka. 😊 Hit ubiegłego lata w moim domu. 😍 W tym roku nie mogło być inaczej i to pyszne Ciasto z malinami znów zagościło.😋 Pierwotnie ciasto robi się na kruchym cieście w tym roku zrobione jest na pysznym biszkopcie. Ciasto jest przepyszne,delikatne,rozpływające się w ustach. 😍😍😍 Malinowa Chmurka Składniki (25x36) Beza 4 białka (świeże,prosto z lodówki) 1 szkl. cukru kryształ 1 łyżka mąki ziemniaczanej  płatki migdałowe  Wykonanie Białka ubić,dodać cukier i dobrze miksować aż masa będzie lśniąca na sam koniec dodać mąkę. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia-wyłożyć masę posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku najlepiej na początek rozgrzać do 180 stopni a gdy włożymy beze do piekarnika zmniejszamy temp.do 160-150 stopni. Piec ok.45min  Gotową bezę ostrożnie oddzielić od papieru. Biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki 1/2 szkl.cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pi...

Pani Walewska

Pani Walewska  Składniki 4 żółtka 200 g margaryny /masło roślinne  100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 szkl.mąki pszennej tortowej  Wykonanie Z podanych składników zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części. Jedną część piec przez ok.20 min w 200 C (góra-dół) (aż będzie złoty kolor). Drugą część ciasta smarujemy powidłami,posypujemy orzechami,rodzynkami. Na wierzch kładziemy ubitą pianę z 4 białek z 1 szkl.cukru (cukier dodajemy stopniowo) Na koniec możemy posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Drugi placek pieczemy 25-30 min w 180 C (góra-dół)  Dodatkowo Krem do karpatki  (gotowy ,do gotowania) (postępuj wg instrukcji na opakowaniu) Powidła śliwkowe orzechy,rodzynki  migdały lub wiórka kokosowe  Złożenie  Na upieczoną pierwszą część ciasta wykładamy masę budyniową. Następnie układamy ciasto z powidłami i bezą. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego 😍 ...