Dzień dobry 😉
Dzisiaj coś o Białkach.
Na pewno nie raz zostało wam sporo białek gdy przygotowujecie ciasto lub masę z samych żółtek.
Każdy zastanawia się co z nimi zrobić?Może dodam do następnego ciasta,albo dorzucę do jajecznicy?A może beza?
Białka można oczywiście włożyć do lodówki w szczelnie zamkniętym słoiku,mogą wytrzymać kilka tygodni możemy wyczytać w różnych artykułach lecz ja proponuje wykorzystać je jak najszybciej lub umieścić jej w zamrażalniku wtedy wytrzymają dłużej-miesiąc i zachowają swoją świeżość..
Na słoiku/pudełeczku plastikowym warto zapisać, ile białek jest w środku.
Ja chciałabym zaproponować wam Ciasto z białek bardzo szybkie a mianowicie 😊
Dzisiaj coś o Białkach.
Na pewno nie raz zostało wam sporo białek gdy przygotowujecie ciasto lub masę z samych żółtek.
Każdy zastanawia się co z nimi zrobić?Może dodam do następnego ciasta,albo dorzucę do jajecznicy?A może beza?
Białka można oczywiście włożyć do lodówki w szczelnie zamkniętym słoiku,mogą wytrzymać kilka tygodni możemy wyczytać w różnych artykułach lecz ja proponuje wykorzystać je jak najszybciej lub umieścić jej w zamrażalniku wtedy wytrzymają dłużej-miesiąc i zachowają swoją świeżość..
Na słoiku/pudełeczku plastikowym warto zapisać, ile białek jest w środku.
Ja chciałabym zaproponować wam Ciasto z białek bardzo szybkie a mianowicie 😊
Keks z Białek
Składniki
1 margaryna
1 szkl.cukru
1 1/2 szkl.mąki
1/2 szkl.maku suchego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl.bakali
1 szkl.białek lub więcej
Wykonanie
Mąkę,cukier,mak,proszek do pieczenia i bakalie łączymy wszystko razem.Margarynę rozpuszczamy i czekamy aż przestygnie.
Następnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki margarynę z suchymi składnikami.
Białka ubijamy w osobnej misce,dodajemy do powstałej masy z margaryny i suchych składników,mieszając drewnianą łyżką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 przez 45min.😊
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz